ik jou luister
A A
ik jou luister

Methode

Ik ga uit van het idee dat gedrag wordt aangestuurd door je denken én voelen. Dit wordt soms versterkt door lichamelijke behoeften als het gaat om verslavingen aan stofjes of eten. Als je denken en voelen hetzelfde willen, komt er ruimte voor nieuw gedrag. Dit kan verhinderd worden door "oude" of hardnekkige patronen. Ondanks die hindernissen kan je wel veranderen, maar met veel strijd. Ik werk toe naar het gedrag dat iemand wil, zonder strijd. Dit betekent tijdens de behandeling vaak niet de makkelijkste weg! Ook verslavingen en gewoonten, behandel ik als gedragsverandering. Werken vanuit deze visie maakt hulpmiddelen overbodig. Je kan het op eigen kracht!

Stellingen

Het nieuwe gedrag / de oplossing werkt het beste wanneer jij deze zelf vind. Ik wil daarin zo min mogelijk sturen en je zeker geen problemen aanpraten. Daarom stel ik vragen en geef ik doe­opdrachten. Ik geef geen adviezen over hoe jij zou moeten leven of hoe je je probleem aan moet pakken.
Ik hanteer wel een aantal stellingen:
  • Ieder mens is gelijkwaardig.
  • Onze kennis is verzameld in woorden én beelden.
  • Een probleem is er om op te lossen, niet om uit de weg te gaan.
  • In de behandeling telt jouw beleving van een probleem of situatie.
  • Open en eerlijk zijn werkt sneller en beter.
  • Emoties zijn er om gevoeld en geuit te worden.
Als het goed is, komen deze stellingen terug in mijn houding naar jou toe: gelijkwaardig, informeel, respectvol, open, eerlijk en ontspannen. Daarnaast is dit ook aan mijn tarieven te merken. Deze zijn relatief laag. Wij hebben hieraan genoeg en ik wil (goede) zorg laagdrempelig houden.

Professioneel

Ik heb psychologie gestudeerd en werk volgens de beroepscode van het Nederlands Insituut van Psychologen. Dat houd in dat vanuit een behandelplan werk en een bondig dossier bijhoud. Daarnaast heb ik kennis van de psychologische diagnostiek, technieken uit de cognitieve gedragstherapie en algemene gesprekstechnieken. Ik maak gebruik van alles waarvan ik denk dat het jouw behandeling ten goede komt. Uitgebreide diagnostiek, een uitgebreide intake en behandelprotocollen laat ik achterwege. Ik denk dat ik daardoor mijn klanten goed én efficiënt help. Deze vrijheid kan ik nemen, omdat ik niet gebonden ben aan de richtlijnen die zorgverzekeraars aan psychologen stellen.

ervaringen